ORKEST

foto: Jan Heuvelmans
foto: Jan Heuvelmans

Barokmuziek op een pure en authentieke manier uitvoeren; dat is het doel van Het Antwerps Barokorkest. Artistiek leider Emmanuel Van Kerckhoven verdiepte zich jarenlang in de muziek van Bach, voordat hij in 2011 het orkest opstartte.

Het barokorkest kiest zorgvuldig passende instrumenten, een geschikte locatie en een weloverwogen interpretatie. Daardoor wordt de vitaliteit en het subtiele karakter van barokke werken op een natuurlijke, spontane manier overgebracht.

Inmiddels maakte het orkest naam met de Bachcantatediensten in de Sint-Norbertuskerk in Antwerpen. Hierbij wordt steeds een andere cantate ingebed in de kerkdienst, net als in de baroktijd.

Het repertoire van het orkest bestaat uit muziek, gecomponeerd tussen 1600 en 1750, met specifieke aandacht voor cantates. Niet alleen de kerkcantates van J.S. Bach komen aan bod, maar ook zijn wereldlijke cantates, vroege Noord-Duitse ‘Geistliche Konzerte’ van ondermeer Tunder en Buxtehude, cantates van Telemann en Händel, enz. Verder creëert Van Kerckhoven een mooi evenwicht met instrumentale stukken die naadloos aansluiten bij het thema. De enkelvoudige bezetting binnen het orkest maakt de uitvoering van deze werken bijzonder helder en expressief.

Blokfluit: Pieter Campo, Els Spanhove, Ann Weyenberg
Traverso: Ingrid De Witte, Sien Huybrechts, Jan Van den Borre
Hobo: Ilse Barbaix, Lidewei De Sterck, Julia Fankhauser, Katarzyna Sokolowska
Fagot: Wannes Cuvelier, Kees Hoek, Luk Torremans
Trompet: Tom Gontier, Elena Torres, Niranjan Wijewickrema
Pauken: Jonathan Beyers, Sander Van der Kloot
Viool: Michiyo Kondo, An Van Laethem, Hans Cammaert, Marie Catherine Cumps, Justin Glorieux, Stijn Schmeddes
Altviool: Heidi Verbruggen
Viola da gamba: Frank Liégeois, Lies Wyers
Cello: Tine Van Parys, Herlinde Verheyden, Lieselot Watté
Contrabas: Lode Leire, Pieter Lenaerts, Sanne Deprettere, Pieter Vandeveire
Theorbe: Pieter Theuns
Orgel/klavecimbel: Mario Sarrechia, Emmanuel Van Kerckhoven

 

Afbeelding1

EMMANUEL VAN KERCKHOVEN – organist en artistiek leider

Emmanuel Van Kerckhoven begon met orgelspelen op vijfjarige leeftijd. Hij studeerde met grootste onderscheiding af aan Codarts, Hogeschool voor de kunsten in Rotterdam met als hoofdvak ‘orgel en kerkmuziek’ bij Aart Bergwerff en Bernard Winsemius (orgel), Folkert Grondsma (improvisatie) en Arie Hoek (koordirectie, liturgie en hymnologie). Verder specialiseerde hij zich in muziekgeschiedenis, orgelbouw, contrapunt en fuga.

Naast zijn studie volgde hij diverse masterclasses, onder andere bij Ben van Oosten, Peter Planyavski, Jean Boyer, Bram Beekman en Daan Manneke.

Emmanuel Van Kerckhoven is organist-titularis van de Sint-Norbertuskerk en van de Sint-Carolus Borromeuskerk in Antwerpen.

In 2011 nam hij het initiatief van de Antwerpse Bachcantatediensten in de Sint-Norbertuskerk. Daartoe richtte hij Het Antwerps Barokorkest op waarvan hij artistiek leider is.

In 2014, bij de plechtige herinwijding van de Mozes en Aaronkerk in Amsterdam, speelde hij het beroemde Adema/Philbert-orgel van deze kerk in.

Als concertorganist speelt hij in binnen- en buitenland. Daarnaast is hij actief als continuospeler en begeleider. Zo werkte hij mee aan de muziektheatervoorstelling R.U.T.H. waarin film, dans, elektronica en (orgel)muziek gecombineerd werd.

Hij is als adviseur betrokken bij verschillende restauratieprojecten van historische orgels.

Na een gesprek met professor dr. M. Gielis (Universiteit Tilburg) gaf deze laatste een artikel uit waarin Emmanuel Van Kerckhoven zijn visie toelicht onder de titel: Kerkmuziek moet een feest zijn. En recent verscheen een publicatie over hem: Bij Bach zijn intellect en gevoel in evenwicht.